rss
twitter
    Afla ce dezbat acum, urmareste-ma !

duminică, 4 octombrie 2009

Greva Generala

Grila unica de salarizare si disponibilizarile anuntate de guvern !

Dupa cum stiti s-a hotarat ca salariul minim pe economie va fi :
  • 705 lei in 2010
  • 1.100 lei in 2015,
potrivit legii salarizarilor unice ale bugetarilor, stabilite de sindicate si de Ministerul Finantelor. Aceasta grila a fost prezentata sambata 05.09.2009 premierului.


Cam putin, deci greva generala !


De maine, 05.10.2009, spitalele, scolile, directiile financiare, primariile, consiile judetene si casele de pensii vor intra in greva generala datorita grilei unice de salarizare. Nu vor participa toti bugetarii din domeniile precizate mai sus ci putin peste jumatate din ei. Sincer consider ca salariile minime hotarate sunt intradevar mici, avand in vedere necesitatea de buna functionare a institutiilor care beneficiaza de ele, dar sa ne gandim ca totusi acestea sunt salarii minime, deci salariul poate ajunge mult mai sus. Nu zic ca este de ajuns sau ca nu se merita mai mult dar trebuie sa ne amintim ca inca suntem in plina criza economica si ca in alte tari precum Spania rata somajului era de 30% daca nu ma insel. Ideea e simpla, noi fata de altii mai avem unde muncii (desi nu prea se vede) si chiar daca salariile sunt asa cum sunt ... macar le avem. Trebuie salarii mai mari dar avand in vedere situatia tarii noastre (criza economica, imprumuturi externe) o majorare a salariilor eu nu o vad materializata prea curand.

Se vor mari dupa greva ?

Poate ... sau poate ca nu. Eu unul nu vad o majorare a salariilor in nici un domeniu. Motivul ? L-am mai spus : criza economica in primul rand, faptul ca suntem deja indatorati la FMI si nu in ultimul rand "reactiile in lant". Reactii in lant? Da ! Este un efect tipic, daca vecinu' ia salariu mare ... de ce sa nu iau si eu ? Daca se va face o marire a salariilor in urma grevei fiti siguri ca vor protesta si altii si vor dori la fel o marire. Dar daca nu acum ... cand se vor mari, cand o vom duce mai bine ? Depinde de cei de la conducere acum. Daca dupa alegeri vom avea oameni activi care vor venii cu idei de marire a produsului intern brut (P.I.B.), implicit vom avea mai multi bani de "impartit". Intr-un fel sau altul ar fi bine sa avem "noroc" la tombola si sa extragem un presedinte bun. Pe tema "Presedinte bun" voi face cateva paralele intre cei care si-au anuntat candidatura, dar asta peste cateva saptamanii.


2 comentarii:

ramy_d spunea...

kred k bugetarii prin aceasta greva generala, nu-si vor solutiona revendicarile..desi ameninta k vor continua miskrile de strada pana in luna noiembrie....

Ionut spunea...

:| o fac p buna dreptate da ... de-abia ne-am imprumutat la FMI ptr pensionari ... nu vad cum ar putea fi ridicate salariile in momentul de fata ... nu vad cum ar fi posibil sa aduci bani in visteria tarii asa in cateva luni. Treaba asta trebuia anticipata si facute proiecte ptr dezvoltare economica ... trebuia sa "avem" bani ca sa marim salariile. Profesorii si toti bugetarii au dreptate dar "cei de sus" in ultimii ani n-au "plantat nimic" ca sa avem acum de unde "culege" banii ...